2024

Jaarlijkse Herdenking Slavernijverleden

Vanaf 29 juni vinden er activiteiten plaats rondom de Herdenking van het Slavernijverleden op 1 juli.

Traditiegetrouw organiseert de Zeeuwse Keti Koti Tafel Community opnieuw een gezamenlijke maaltijd en dialoog, genaamd de Keti Koti Tafel. Een ontmoeting tussen witte en zwarte Zeeuwen (en alle kleuren daar tussenin) waarbij wordt stilgestaan bij de gevolgen van het gezamenlijke slavernijverleden in het heden. De Keti Koti dialoogtafel vindt plaats in ZB Bibliotheek van Zeeland, Kousteensedijk 7 in Middelburg. De lunchmaaltijd begint om 12.00 uur (inloop vanaf 11.45 uur). Vanwege het beperkt aantal plaatsen en de samenstelling van dialoogkoppels is inschrijving verplicht. Om dezelfde reden verneemt men ook graag of je al dan niet een migratieachtergrond hebt. Deelname aan de dialoogmaaltijd is gratis. Graag aanmelden vóór 22 juni 2024 via: https://dezb.op-shop.nl/booking/  

Op 30 juni is er van 19.30 uur tot 21.00 uur een wake bij het Slavernijmonument op de Balans. Hier worden onder andere gedichten voorgedragen en kaarsen aangestoken.  

De herdenking en viering op 1 juli vindt plaats in de Koorkerk, op het Abdijplein en bij het Slavernijmonument op de Balans in Middelburg. De vlaggenceremonie begint om 10.30 uur in aanwezigheid van onder andere de gedeputeerde voor Cultuur van de Provincie Zeeland en de burgemeesters van de gemeenten Middelburg, Vlissingen en Veere. Gasten worden verzocht om naar


Programma

het Abdijplein te gaan via de Kloostergangen en na de ceremonie plaats te nemen in de Koorkerk. Wie niet bij deze vlaggenceremonie wil/kan zijn wordt gevraagd alvast in de Koorkerk plaats te nemen.  

Daarna zit het programma er als volgt uit:

10.55 uur           Toespraak door J. de Bat, gedeputeerde Cultuur, Provincie Zeeland

11.00 uur Toespraak door mevrouw F.J. Schouwenaar, burgemeester van de gemeente Veere, namens de Walcherse gemeenten

11.05 uur           Muzikaal intermezzo / Lisa Jacobs (viool)

11.10 uur         Voordracht door mevrouw A. Duijndam, voorzitter van Keti Koti Zeeland

11.15 uur Voordracht 4 gedichten door kinderen van Walcherse basisscholen

11.25 uur Muzikaal intermezzo / Lisa Jacobs (viool) en Lech Uszynski (altviool)

Noot voor de redactie, niet voor publicatie: contactpersoon is mevr. Angelique Duijndam, voorzitter Keti Koti Zeeland, bereikbaar op 0639348865

'Als men naar Vlissingen komt. Dan komt men om naar de zee te kijken en niet om herinnerd te worden aan het verleden'.

Afgelopen zondag 9 juni heeft Keti Koti Zeeland een congres gehouden in het MuZeeum aan de Nieuwendijk te Vlissingen.

Het congres was georganiseerd om belangstellenden/ geïnteresseerden, vanuit het hele land, bij elkaar te brengen om te praten over het verleden, het heden en de mogelijke toekomst. Een mogelijke toekomst waarbij het Kenniscentrum Slavernijverleden vorm heeft gekregen.

Er waren 3 sprekers; Joke Backx van het MuZeeum, Dienke Hondius de kwartiermaker van het Kenniscentrum Slavernijverleden in oprichting en onze voorzitter Angélique Duijndam. De dag werd geleid door Barbara Esseboom en afgesloten door Ishfarah Esseboom.

Bovenstaande foto is genomen op het pauzemoment waarbij de toen nog aanwezigen gezamenlijk dat gingen doen waar dit stukje mee begon, kijken naar de zee.

Het was een geslaagde dag, waarbij iedere waardevolle op- en aanmerkingen zullen worden mee genomen in het rapport over het Kenniscentrum Slavernijverleden welke uiteindelijk dit jaar nog uitgebracht zal worden.

Met een speciale dank aan tante Gerda die heerlijk voor ons gekookt heeft!

2023

Congo Square

Congo Square, een ambitieus project van de Jeugdtheaterschool Zeeland, viert de 150ste verjaardag van de afschaffing van slavernij met een buitengewone samenwerking tussen meerdere partners, waaronder de ZB, Kunstbende, ADB, Keti Koti en Pop aan Zee. In dit indrukwekkende initiatief nemen diverse jongeren uit Zeeland het voortouw en delen ze openhartig hoe de schaduw van slavernij en de daaropvolgende emancipatie nog altijd een impact hebben op hun persoonlijke levens.

Verwacht een veelzijdige en emotionele ervaring, waarbij de jongeren hun persoonlijke verhalen op verrassende wijze tot leven brengen door middel van theater, dans, muziek en zelfs spoken word. De krachtige stemmen van deze jonge performers zullen resoneren in je hart en je bewust maken van de voortdurende betekenis van dit historische keerpunt.

Marcos Valster Da Costa Ferreira, een getalenteerde acteur en theatermaker, is de drijvende kracht achter dit baanbrekende project. Met zijn eerdere theatersolo, die hij met succes op Zeeuwse scholen heeft opgevoerd, heeft hij al een diepgaande indruk gemaakt. Momenteel schittert hij in “KOSMOS”, een gezamenlijke productie van Het Laagland en Toneelgroep Maastricht. Marcos voelt een sterke roeping om theater te maken voor jongeren en samen met hen te creëren. Zijn voorstellingen draaien altijd om relevante maatschappelijke thema’s en hij vindt inspiratie in de persoonlijke verhalen van jongeren en zijn eigen ervaringen.

In samenwerking met de getalenteerde choreograaf Jewel Jammah Riemens en een selectie van jonge performers, smeden ze een bijzondere voorstelling die je gegarandeerd zal raken tot in het diepste van je ziel. Wees getuige van dit meeslepende spektakel, waarbij kunst en emotie samensmelten tot een unieke en onvergetelijke ervaring.

Beleef een onvergetelijke avond op zaterdag 24 juni! Laat je betoveren door een magische voorstelling vol theater, dans, muziek en gesproken woord. Kom op tijd, want de deuren openen om 19:30 uur en de show begint om 20:00 uur. Tickets zijn nu beschikbaar voor de speciale voorverkoopprijs van slechts €10,00. Wacht niet te lang, bestel nu je tickets en verzeker jezelf van een plek bij dit buitengewone evenement dat je zeker zal raken en inspireren!

Keti Koti - Kibra Kadena Festival 2023 is geopend!

 

Met een prachtige opening op zaterdag 20 mei zijn de Keti Koti – Kibra Kadena weken in Arnhem nu echt van start gegaan. Tijdens de officiële opening in Focus Filmtheater waren er, na het plengoffer van Angelique Duijndam, toespraken van wethouder van de Geijn, raadslid Nathalie Nede en voorzitter Barbara Esseboom. Ook speelde Onias Landveld een deel van zijn theaterstuk ‘Wortels en Cassave’ en animatiefilms uit het project ‘Kunu’. Achteraf was er genoeg tijd om alles na te bespreken en vragen te stellen. Door te klikken op de namen kunt u meer lezen over de sprekers en hun werk. Bekijk de eerste foto’s van de opening via onze Instagram pagina.

Omroep Gelderland sprak met Barbara Esseboom en maakte een reportage van de middag, kijk die hier terug:

Programma

We zijn druk bezig met de programmering van de een waardige herdenking op 30 juni en een feestelijke Keti Koti viering op 1 juli. Iedereen is welkom op deze dagen, dus markeer deze vast in uw agenda. Meer informatie zal later deze maand bekend gemaakt worden.

 

Gedurende de hele maand juni, staan er al activiteiten op de planning voor jong en oud. Zie hier een overzicht van de activiteiten de komende twee weken (klik op het evenement voor meer info, tickets of om aan te melden): 

 

30 mei

10:00- 12:00 workshop over het ontstaan van traditionele Antilliaanse en Surinaamse klederdracht @ de Symfonie (vol)

 

2 juni

10:00- 12:00 workshop over het ontstaan van traditionele Antilliaanse en Surinaamse klederdracht @ Huis voor de wijk

 

19:00- 21:30 Voorstelling Reframing HERstory art foundation: ANNA, Schitterende Schaduw @ Stadstheater Arnhem

 

5 juni

10:00-11:00 naailes 1 met Dauvia en David, (her)maak jouw eigen traditionele kleding! @ de Symfonie  

 

8 juni

19:30- 21:30 Keti Koti Vrijheidscollege Jeangu Macrooy @ Rozet Centrum

 

9 juni:

09:00-10:00 naailes 1 met Dauvia en David, (her)maak jouw eigen traditionele kleding! @ t Broek omhoog

 

10:30-11:30 naailes 1 met Dauvia en David, (her)maak jouw eigen traditionele kleding! @ Huis voor de wijk met Ecologie & Vrouwen Atelier

 

11:30- 12:30 naailes 1 met Dauvia en David, (her)maak jouw eigen traditionele kleding! @ Huis voor de wijk met Miti Makandra Baka

 

De Keti Koti – Kibra Kadena festival activiteiten in Arnhem gaan door tot en met 2 juli. Houd voor informatie over activiteiten in de rest van de maand juni onze socials, volgende nieuwsbrieven en website in de gaten.

Vrijwilligers gezocht!

Comité 30 juni – 1 juli kan nog veel hulp gebruiken! Zou u willen helpen bij de herdenking of de viering, foto’s maken bij de evenementen, blogs schrijven of content maken voor social media kanalen? U bent van harte welkom. Stuur een mail met een korte introductie/motivatie en waarbij u zou willen helpen naar [email protected] met als onderwerp ‘vrijwilliger‘.

 

Foto’s delen

Heeft u leuke foto’s van een van onze activiteiten? Mail die dan naar ons via [email protected] met als onderwerp ‘foto’s‘ en het evenement waarvan de foto’s zijn. Of tag ons in uw social media posts via een van de kanalen onder aan de mail.

 

We hopen u te zien bij een van onze activiteiten en natuurlijk de herdenking en viering op 30 juni en 1 juli.

 

 

Warme groeten, 

 

Comité 30 juni – 1 juli Arnhem

Kids College: Slavernijverleden in Zeeland

Zit je in groep 6, 7 of 8? Ben je nieuwsgierig? Dat komt goed uit! Roosevelt Junior organiseert in
samenwerking met ZB Bibliotheek van Zeeland en University College Roosevelt weer een supertof Kids College. Word een echte Roosevelt Junior student en volg een college net als op de universiteit!

Zit je in groep 6, 7 of 8? Ben je nieuwsgierig? Dat komt goed uit! Roosevelt Junior organiseert in samenwerking met ZB Bibliotheek van Zeeland en University College Roosevelt weer een supertof Kids College. Word een echte Roosevelt Junior student en volg een college net als op de universiteit!

Wanneer: 12 april 2023 Tijd: 15.00 – 16.00 uur Waar: Auditorium ZB, Kousteensedijk 7 in Middelburg

Angélique Duijndam komt vertellen over de verbinding van Zeeland met het Slavernijverleden. Waarom is het nog altijd zo’n onbekend onderwerp? Het thema Slavernijverleden is geen flitsend, maar wel een noodzakelijk thema om te bespreken. Ook weet je na deze les waar je moet zijn als je vandaag de dag situaties tegenkomt die niet kloppen.

Als je vragen hebt die je nog nooit hebt durven vragen, mag je nu je kans grijpen. Angélique is voor iedereen een open boek en niet bang om haar mening en kennis met je te delen!


Deelname is gratis. Meld je aan door een mailtje te sturen met je voor- en achternaam, je groep en je school naar [email protected].

Waarom Vlissingen nog geen excuses wil maken voor haar slavernijverleden

Vlissingen was in de achttiende eeuw een belangrijke slavenstad. Toch weigert de stad excuses aan te bieden voor het slavernijverleden, terwijl steeds meer steden en ook de regering dat wel hebben gedaan.

 

Dit jaar herdenkt Nederland de honderdzestigste verjaardag van de afschaffing van de slavernij, op 1 juli 1863. Steden als Amsterdam, Utrecht en Den Haag hebben excuses aangeboden. Zeeland niet. Vreemd, want de provincie was verantwoordelijk voor bijna de helft van de Nederlandse slavenhandel. Vlissingen was, zo vertelt de Leidse historicus Gerhard de Kok, ‘in de achttiende eeuw het meest gespecialiseerde slavenhandelstadje van Europa’. Toch wil de gemeenteraad van de Zeeuwse havenstad van excuses nog steeds niets weten.

Oud-gemeenteraadslid Angelique Duijndam (52) van de lokale partij Bestemming Vlissingen wijt dit aan onwetendheid. Gemeenteraadsleden denken dat zij zelf excuses moeten maken en begrijpen niet het gaat om excuses van de stad Vlissingen als historische opvolger van de slavenhandelstad van weleer. ‘Het gaat niet om excuses van jou als persoon, maar om een instituut als de gemeente.’  

Het Zeeuwse aandeel in de Nederlandse slavenhandel was ‘vrij fors’, aldus De Kok, die naar de Zeeuwse slavenhandel zijn promotieonderzoek deed. ‘In de zeventiende en de achttiende eeuw was Zeeland verantwoordelijk voor ongeveer de helft van de slavenhandel. Nederland heeft in totaal ongeveer 600.000 slaven verhandeld, het aandeel van Zeeland gaat richting 300.000 mensen. In de tweede helft van de achttiende eeuw, toen de Nederlandse slavenhandel op zijn hoogtepunt was, was het Zeeuwse aandeel 65 tot 70 procent.’ Het Zeeuwse overwicht in de slavenhandel geldt vooral de periode na 1730.

Amsterdam was in de zeventiende eeuw een belangrijke slavenhandelsstad, maar de handel in tot slaaf gemaakten nam na 1730 af toen de stad zich ging richten op de bilaterale koloniale handel. Producten van de plantages – zoals suiker en koffie – werden vooral in Amsterdam verhandeld. Zeeuwse steden, Vlissingen en Middelburg voorop, waren in de achttiende eeuw gespecialiseerd in de slavenhandel. ‘De Nederlandse kolonie Suriname werd op de Engelsen veroverd door een Zeeuwse commandeur’, vertelt De Kok. ‘De bedoeling was dat dit een Zeeuwse kolonie zou worden, maar dat bleek niet haalbaar. Maar er was wel Zeeuwse invloed op de gang van zaken in Suriname, net als op de Caribische eilanden.’

De Zeeuwen domineerden de achttiende-eeuwse Nederlandse slavenhandel, omdat ze zich hierin hadden gespecialiseerd, legt De Kok uit. ‘Amsterdam domineerde de koffie- en suikerhandel, daar was niet tegen te concurreren. Daarom kozen Zeeuwse handelaren ervoor zich in de slavenhandel te specialiseren. Het was een risicovolle handel, want de slaven op de schepen konden ziek worden. Of er kon tegelijkertijd met jouw schip een ander schip aanmeren vol met slaafgemaakte mensen, met als gevolg dat de prijs kelderde. Maar Zeeuwse handelaren waren gewend om risico’s te nemen. Ze waren tijdens de Tachtigjarige Oorlog ook zeer bedreven in de kaapvaart.’

Monopolie

De West-Indische Compagnie (WIC), die zich richtte op trans-Atlantische handel en in 1621 door de Nederlandse overheid was opgericht, had meer dan honderd jaar het Nederlandse monopolie op de slavenhandel. Dat monopolie zorgde er volgens De Kok voor dat handelsactiviteiten over het hele land werden verspreid. Maar de WIC was een logge organisatie, die bovendien veel kapitaal had verloren toen de Portugezen in 1654 Brazilië heroverden op de Nederlanders. Voor het op reis sturen van slavenschepen, een dure onderneming, was er te weinig kapitaal.

De Kok: ‘Vanuit Zeeland werd gelobbyd om een einde te maken aan het WIC-monopolie. Toen dat uiteindelijk gebeurde, sprong de Middelburgse Commercie Compagnie (MCC) in dat gat en was vanaf 1750 exclusief gericht op de slavenhandel. Het archief van de MCC in Middelburg is goed bewaard gebleven en geeft een gedetailleerd beeld over hoe de slavenhandel in zijn werk ging. De kapiteins moesten alles noteren: wie aan boord kwam tot aan bonnetjes van gemaakte kosten. In totaal heeft de MCC ongeveer 31.000 mensen vanuit Afrika naar Suriname en de Cariben vervoerd, waarvan slechts 28.000 levend de koloniën bereikten.’ Vlissingen, ‘het meest gespecialiseerde slavenhandelstadje van Europa’, heeft helaas niet zo’n uitgebreid archief, aldus De Kok.

‘De Zeeuwen zijn altijd kapers of piraten geweest, ze zijn overlevers. Ik ben dat ook’

In het zeer christelijke Zeeland was wel protest tegen de slavernij door enkele rechtzinnige dominees, maar zij preekten niet elke zondag tegen de slavernij, aldus De Kok. Daarom won de koopman het van de dominee. Een belangrijkere tegenstander van de slavernij was schrijfster Betje Wolff, die in de vooruitstrevende idealen van de Verlichting geloofde. In tegenstelling tot de Utrechtse feministe avant la lettre Belle van Zuylen, die haar persoonlijke kapitaal dankte aan de slavernij, was Wolff wel clean. ‘Ze sprak zich in de laatste decennia van haar leven niet alleen regelmatig uit tegen de slavernij’, aldus De Kok, ‘maar vertaalde ook een belangrijk abolitionistisch werk van het Frans naar het Nederlands.’

Afschaffing slavernij

Toch waren deze kritische stemmen een uitzondering, denkt De Kok: ‘Al weten we weinig over hoe gewone Zeeuwen in de achttiende eeuw dachten over de slavernij, want gewone mensen zetten hierover weinig op papier.’ Pas in de negentiende eeuw slaat de stemming om en worden mensen kritischer. Zo verscheen er begin negentiende eeuw een kinderverhaal van Adriaan Loosjes over een Zeeuwse jongen, die ondanks zijn bezwaren tegen slavernij mee ging varen met een slavenschip. Hij viel overboord, werd gered door een zwarte jongen, kocht hem vrij van slavernij en nam hem vervolgens mee naar zijn geboortestad Vlissingen. In de achttiende eeuw had je dit soort boeken nog niet.’

Gerhard de Kok (Beeld: YouTube)

Dat de Nederlandse slavenhandel ten onder ging was aan de Engelsen te danken. De in 1780 uitgebroken Vierde Engelse Oorlog leidde tot het confisqueren van veel Nederlandse schepen – ook slavenschepen – door de Engelse marine. ‘Die kapitaalklap zijn ze nooit meer te boven gekomen’, aldus De Kok. ‘In de periode 1784-1795 zijn er nog wat Zeeuwse slavenhandelsreizen geweest. Erg succesvol waren die doorgaans niet, ondanks financiële steun van bijvoorbeeld het Middelburgse stadsbestuur. Tijdens de Franse Tijd (1795-1813) was de Zeeuwse slavenhandel op sterven na dood. Daarna werd het Verenigd Koninkrijk abolitionistisch en dwong het Nederland om aan deze handel een einde te maken. Maar pas vijftig jaar later, in 1863, schafte ons land ook de slavernij af.’

Hoewel er dankzij het werk van Gerhard de Kok en andere historici tegenwoordig veel bekend is over het Zeeuwse slavernijverleden, zijn excuses hierover voor veel Zeeuwen nog een dam te ver. Maar dit betekent volgens De Kok niet dat het onderwerp er niet leeft, al gebeurt dat minder openlijk en vocaal dan in een stad als Amsterdam.

Oud-gemeenteraadslid Angelique Duijndam (52), winnares van de Zeeuwse ‘Vrouw in de Media Award 2022’,  is een van de aanjagers van de Zeeuwse slavernijdiscussie en werkzaam bij Anti Discriminatie Bureau Zeeland. Zij zet zich al jaren in voor meer bewustwording over het Zeeuwse slavernijverleden.

Twee jaar geleden diende Duijndam een in de gemeenteraad van Vlissingen motie in waarin ze om drie dingen vroeg: onderzoek naar het slavernijverleden van Vlissingen, een slavernijmonument in de stad en excuses van de gemeente voor de slavernij. Het onderzoek is er gekomen, maar geen monument en geen excuses. ‘De Raad vindt dat ook niet nodig, stelt Duijndam. Ze vertelt dat tegenstanders als argument aanvoerden dat er al een monument is in Middelburg. ‘Ze bagatelliseren de rol van Vlissingen in deze geschiedenis.’

‘Zeeland is een van de belangrijkere spelers geweest in de slavernijgeschiedenis en Vlissingen had zich helemaal gespecialiseerd in de slavenhandel’, vertelt Duijndam. ‘Bijna iedereen in de stad – die in de achttiende eeuw zo’n 6800 inwoners telde – was op een of andere manier bij deze handel betrokken. Niet alleen de notabelen verdienden eraan, maar ook de touwsnijders, houtbewerkers en boeren. Een vrouw zei tegen mij dat de vrouwen van die tijd onschuldig waren, omdat zij niets te vertellen hadden. Maar dat ligt toch een beetje anders. Vrouwen die weduwe werden, erfden de plantages op Suriname. En witte vrouwen op plantages konden vreselijk onvoorspelbaar en wreed zijn.’

Het gaat haar, zo benadrukt Duijndam, niet om persoonlijke excuses van mensen. ‘Enkele van mijn toenmalige collega’s in de gemeenteraad snapten dit niet. Ze zeiden dat ze zelf niet schuldig waren aan de slavernij. Maar het gaat niet om hun excuses. Het gaat om wat de gemeente toentertijd gedaan heeft. Daar moeten we rekenschap over afleggen.’

Wat dat betreft heeft Duijndam meer vertrouwen in de jonge generaties Zeeuwen, die ze spreekt tijdens haar dialooglessen over racisme en slavernij op basisscholen. ‘Ik krijg veel energie van de jeugd. Wij volwassenen zitten vaak vast in onze denkbeelden. Jongeren, ook in Zeeland, zijn nieuwsgierig en open.

 

Duijndam wil dat Zeeland in het reine komt met zijn slavernijverleden, maar ze is beslist niet anti-Zeeuws, zegt ze. ‘Ik voel mij hier ontzettend thuis. De Zeeuwen zijn altijd kapers of piraten geweest, ze zijn overlevers. Ik ben dat ook. Ik voel mij Surinaamse en Zeeuwse, Surizeeuws. Ik heb trouwens ook een aardige foto van mijzelf, verkleed als Zeeuws meisje.’

2022

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Copyright© 2024 Slavernij Monumenten Zeeland
Copyright© 2024    Slavernij Monumenten Zeeland
Copyright© 2024
Slavernij Monumenten Zeeland

Volg ons