Serie The Underground Railroad by FBTS

The Underground Railroad: een aangrijpende verfilming van het gelijknamige boek van Colson Whitehead. Het verhaal van een tot slaafgemaakte jonge vrouw, die een plantage in Georgia weet te ontvluchten.

Film by the Sea en Keti Koti Zeeland presenteren The Underground Railroad, de indrukwekkende tiendelige bewerking van de bejubelde roman van Colson Whitehead onder regie van Barry Jenkins (Moonlight, If Beale Street Could Talk). Te zien tijdens het internationale filmfestival in Vlissingen van maandag 12 tot en met donderdag 15 september. Speciaal voor deze bijzondere vertoningen verzorgt Kofi Olgún inleidingen bij het eerste en laatste blok. Ogún houdt zich in zijn werk (o.a. als spreker en moderator) bezig met vraagstukken van kleur, kolonisatie en slavernij en hoe persoonlijke interacties en maatschappelijke ontwikkelingen effect hebben op denkbeelden, belangen en posities van mensen. Hier gaat hij bij zijn inleidingen uitvoerig op in. Na afloop van de laatste episodes is er bovendien een dialoogtafel in samenwerking met Keti Koti Zeeland, met Surinaamse hapjes, drankjes, muziek en vooral: dialoog. Samen praten over van tevoren vastgestelde onderwerpen, die te maken hebben met The Underground Railroad, en zo van elkaar leren en/of dichterbij elkaar komen. Het AntidiscriminatieBureau Zeeland is eveneens elke dag aanwezig voor het gesprek inzake de doorwerking van het slavernijverleden.

The Underground Railroad
In het midden van de 19e eeuw bestond er een netwerk van vluchtroutes, waarmee tot
slaafgemaakte zwarte Amerikanen naar het noorden konden vluchten. Schrijver Colson Whitehead nam voor zijn roman uit 2016 de benaming ‘ondergrondse spoorlijn’ letterlijk en laat zijn jonge hoofdpersoon Cora, samen met lotgenoot Caesar, per ondergrondse trein van Georgia naar een onbestemde toekomst reizen. Ze worden op de hielen gezeten door slavenjager Ridgeway.


De tiendelige verfilming van Whiteheads meesterlijke roman, geregisseerd door Oscarwinnaar Barry Jenkins, ging vorig jaar in première op streamingplatform Amazon. In beurtelings gruwelijke en betoverende beelden vertelt de serie een verhaal dat deels geschiedschrijving is, deels magischrealistische fantasy. Een verhaal dat de kijker bij de strot grijpt en, in het licht van het na de dood van George Floyd opnieuw opgelaaide racismedebat, stof tot nadenken geeft. The Underground Railroad is tijdens het festival te zien in vier blokken.

 

Tickets
Tickets voor The Underground Railroad zijn verkrijgbaar in twee varianten:

  • De complete tiendelige serie, in vier blokken op vier avonden van maandag t/m donderdag, kost 35 euro en 32 euro voor vrienden van Film by the Sea.
  • Losse tickets per blok zijn ook verkrijgbaar voor de 11,50 euro (regulier) en 8,50 euro (vrienden)

 

Kijk voor informatie en tickets op: www.filmbythesea.nl

 

Facebook
Twitter
LinkedIn