Welkom
Ieder jaar vindt in Zeeland het Keti Koti-festival plaats, een terugkerend feest rond 1 juli ter viering van de afschaffing van de slavernij.
De activiteiten zijn een initiatief van Stichting Slavernijmonumenten Zeeland en worden georganiseerd rond het Zeeuws Slavernijmonument.
Keti Koti
Keti Koti is een jaarlijks terugkerend feest rond 1 juli, ter viering van de afschaffing van de slavernij. Ook Zeeland viert Keti Koti.
1 juli
Op 1 juli 1863 schafte het Koninkrijk der Nederlanden met de emancipatiewet de slavernij af in Suriname en op de Nederlandse Antillen. Keti Koti
SSMZ
Stichting Slavernijmonumenten Zeeland organiseert het Zeeuwse Keti Koti festival ter viering van de afschaffing van de slavernij.
Keti Koti
Keti Koti is een jaarlijks terugkerend feest rond 1 juli, ter viering van de afschaffing van de slavernij. Ook Zeeland viert Keti Koti.
SSMZ
Stichting Slavernijmonumenten Zeeland organiseert het Zeeuwse Keti Koti festival ter viering van de afschaffing van de slavernij.
SSMZ
Stichting Slavernijmonumenten Zeeland organiseert het Zeeuwse Keti Koti festival ter viering van de afschaffing van de slavernij.
NIEUWS

Keti Koti in muZEEum Vlissingen op 29 juni
Op zondag 29 juni organiseert het muZEEum een speciale dag in het teken van Keti Koti – het moment waarop we stilstaan bij de afschaffing van de slavernij in Suriname en het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden. Tijd: 10.00 – 17.00 uurToegang: GratisVoor wie: Iedereen is welkom – jong en oud, gezinnen, individuen en geïnteresseerden. Tijdens deze dag biedt het muZEEum in samenwerking met Keti Koti Zeeland diverse activiteiten voor alle leeftijden. Bezoekers kunnen deelnemen aan een speurtocht door het museum waarbij ze kennismaken met sporen van het slavernijverleden en het koloniale verleden. Daarnaast is er een creatieve workshop

Zeeuwse Paalhoofden getuigen van slavenhandel
Op 1 juli 2025 wordt vanaf 10.30 uur door de dames van Keti Koti de laatste hand gelegd aan herdenkingsmonument Witness, in de ZB in Middelburg. Witness is vervaardigd uit een voormalig paalhoofd, die gedurende het slavernijverleden opgroeide als boom in Suriname. Het betreft de derde Witness uit een serie van drie, als verwijzing naar de trans-Atlantische driehoekshandel in slaven. De eerste Witness staat bij de entree van de HZ University of Applied Sciences in Middelburg, sinds het Herdenkingsjaar Slavernijverleden in 2023. De tweede Witness staat sinds november 2024 in het Zeeuws Archief en

Historische stadswandeling: slavernijverleden Middelburg
Loop mee door het verborgen verleden van Middelburg! Ga mee op een bijzondere historische stadswandeling met Ed de Graaf – architect, schrijver en verhalenverteller. We lopen langs oude panden en duiken in het slavernijverleden van Middelburg. Thema’s als de MCC, WIC en VOC, de driehoekshandel en de rol van stadsarchitect Jan de Munck komen tot leven tijdens deze unieke tocht. Loop mee en ontdek plekken waar het slavernijverleden van Middelburg nog steeds voelbaar is! Spannend, leerzaam en soms confronterend – of je nu geschiedenisfan bent, een nieuwsgierige wandelaar, of gewoon iets bijzonders wilt meemaken. De

Keti Koti herdenking en viering: programma in de Koorkerk
Graag nodigen we u uit voor de herdenkingsbijeenkomst van Keti Koti op dinsdag 1 juli. Op deze dag staan we stil bij de afschaffing van de trans-Atlantische slavernij op 1 juli 1863, het verzet van alle tot slaaf gemaakte voorouders én de doorwerking van het verleden in het heden. We herdenken de mensen die streden voor vrijheid en voor een menswaardig bestaan. De herdenking en viering vindt plaats in de Koorkerk, op het Abdijplein en bij het Slavernijmonument op de Balans in Middelburg. De ceremonie begint om 13:30 uur in aanwezigheid van onder andere

Familiesporen – Publieksmiddag voorouderonderzoek Nationaal Slavernij Museum
Op zoek naar je voorouders in Suriname of op de Caraïbische eilanden? Waren jouw voorouders contractarbeiders? Of ben je al bezig met onderzoek en loop je vast? Kom dan op vrijdag 27 juni naar het Zeeuws Archief en vind je eigen verborgen verleden! Het pas opgerichte Nationaal Slavernijmuseum (NSM) organiseert een aantal bijeenkomsten in het land rondom voorouderonderzoek. Tijdens dit programma krijg je uitleg van experts over hoe je start met het doen van onderzoek en hoe je dit het beste aanpakt. Vanuit het Zeeuws Archief is er uitleg over onderzoek in de Zeeuwse

Herdenking vóór Viering: De Diepe Betekenis van Keti Koti
Officiële Verklaring Overgenomen van het Comité 30 juni–1 juli Flevoland, onderschreven door Keti Koti Zeeland! Herdenking vóór Viering: De Diepe Betekenis van Keti Koti Keti Koti – “de ketenen gebroken” – markeert de afschaffing van de slavernij in het Koninkrijk der Nederlanden, maar bovenal herinnert het ons aan een periode van onmenselijk leed, verzet en doorwerking tot in het heden. Voor het Comité 30 juni–1 juli Flevoland is het van wezenlijk belang dat de herdenking op 30 juni het centrale moment blijft in deze periode van nationale bewustwording. En voor Keti Koti Zeeland is
Geschiedenis
In de Nationale Archieven van Nederland is informatie terug te vinden over de periode dat Nederland slavenhandel dreef. Ook het Zeeuws Archief heeft relevante informatie bewaard, men beheert onder meer de financiële administratie van de Middelburgsche Commercie Compagnie (MCC). Van 1732 tot 1807 kocht de MCC 31.095 slaven met de bedoeling hen te verkopen in West-Indië. Het archief is gedigitaliseerd en uitgeroepen tot werelderfgoed. Via deze link kunt u informatie vinden.


Wet afschaffing slavernij 1863 – Bron Nationaal Archief
Jaarlijks wordt deze historische gebeurtenis landelijk herdacht en gevierd met Keti Koti. De naam Keti Koti stamt uit het Surinaamse Sranantongo en betekent Ketenen Gebroken. In andere delen van het Koninkrijk is Keti Koti bekend als de 1 juli viering.
Stichting Slavernijmonumenten Zeeland organiseert Zeeuwse activiteiten rond 1 juli, ter viering van de afschaffing van de slavernij. Tevens zet zij zich in voor educatie en verdere bewustwording rond het thema slavernij.
de balans

Het Zeeuws Slavernijmonument op de Balans in Middelburg is een monument ter herdenking van de afschaffing van de slavernij en is opgericht in Middelburg in 2005. De plaats van het monument, de Balans, was ten tijde van de slavernij het middelpunt van de bedrijfsvoering van de Middelburgsche Commercie Compagnie. Al bijna 20 jaar wordt Keti Koti Zeeland rond dit Zeeuwse Slavernijmonument georganiseerd.
AGENDA
Met dank aan













